1.12.16

Valgamaa V rahvamuusikapäev - november 2016


Riidaja kultuurimajas sai teoks Valgamaa viies rahvamuusikapäev. Muusikutel üle maakonna oli tore võimalus kokku saada ning mängida üheskoos, üksteisele ja peo külalistele.
Riidaja kultuurimajas sai teoks Valgamaa viies rahvamuusikapäev. Muusikutel üle maakonna oli tore võimalus kokku saada ning mängida üheskoos, üksteisele ja peo külalistele.



«Seekord andis peole tooni Riidaja kultuurimaja memmede tantsurühm Nurmenukk Anne Jaaksoni juhendamisel. Rahvamuusikaansambli Jauram pillihelide saatel tõid südikad daamid vaatajateni mitu meeleolukat tantsu,» rääkis Valga muusikakooli õpetaja Koidu Ahk, kes on ka Eesti folkloorinõukogu kuraator Valgamaal.
Pidu algas koondorkestri esinemisega. Ott Hiiopi mängitud «Nummerpolka», Vello Toomemetsa ja Leelo Tungla «Pillimehe leib» ning Koidu Ahki «Aeg» kõlasid hubases kultuurikoldes suurepäraselt.
Erilise sära andsid seekordsele rahvamuusikapäevale külalised – Janne Suits nuppviiulil ja lõõtsamängija Kristi Kool. Noored muusikud võitsid kohe publiku südame, panid kaasa elama ja õpetasid kogu rahvale kergesti meeldejäävaid ühistantse. Oli tõeline rahvamuusika pidupäev.
Kohal olid ka ansamblid Mõmmid, Karupojad, Pillipuu ning Merle Ja Kolm Otepäält. «Eriti jäi silma Merle Ja Kolm, sest tegu on pereansambliga, mille koosseisus ema Merle, lapsed Heidi ja Karl August ning õde Margit,» rääkis Tõrva muusikakooli direktor Thea Leitmaa. «Nende unistus võimekast pereansamblist on täitunud.»
Ta lisas, et muusika, mis uue kollektiivi esituses kõlab, on värske ja kaasahaarav. «Repertuaar sisaldab ka omaloomingut. Seaded kujunevad välja ühise arutelu käigus.»
Veel osalesid peol Jauram Tõrvast, Helme rahvamuusikakollektiiv, Sangaste kihelkonna regilauluansambel Koidu Tähed, Valga muusikakooli rahvamuusikaansambel Kirekind, akordioni-, lõõtsa- ja torupillimängija Ants Taul Riidajast, kandlemees Ilmar Tiideberg Sangaste vallast, lõõtspillimängijad Kaile Mumm, Thea Leitmaa ning Vello Jaska Tõrvast ja teised.
Pärast esinemisvooru järgnes ühine koosmusitseerimine. «Sellised peod hoiavad rahvamuusikat elavana. Rõõmu teeb, et on palju noori, kellele rahvamuusika rõõmu pakub. Koos kogenud pillimeestega mängides saavad nad kaasa armastuse rahvamuusika vastu ja on väärilised traditsiooni jätkajad,» ütles Leitmaa.
Tema hinnangul on Valgamaa rahvamuusikute kunstiline tase viimasel ajal tõusnud ning nad on oma repertuaari kõrval võimelised mängima ka tantsuks ja saatma ühislaule. Eriti hinnatav on tema sõnul, et juurde on tekkinud väiksemaid kandle- või lõõtsaansambleid ning perekooslusi.
Rahvamuusikute koosmängupeo korraldasidki Thea Leitmaa ning Koidu Ahk. Esitamisele tulnud orkestrilood valis välja ja tegi nendele seaded Ahk, ühislaulud pani kokku Leitmaa ja laululehed ning kuulutused kujundas Tiia Pärnik-Pernik.
«Pärimuspeo vormis pidu innustab kohalikku folklooriliikumist ning väärtustab pärimuskultuuri meie igapäevaelus,» rõhutas Ahk. Rahvamuusikapäev liigub läbi Valgamaa ja loob muusikutele võimaluse kord aastas kokku saada ning mängida üheskoos, üksteisele ja peo külalistele.
Rahvamuusikapäeva toetasid Valgamaa Omavalitsuste Liit, Kultuurkapitali Valgamaa ekspertgrupp, Tõrva linnavalitsus ja Põdrala vallavalitsus. [Vello Jaska; Valgamaalane; 1. detsember 2016]